Wat kan je met 1% bereiken

Het woordje "druk" is een van de gevaarlijkste woorden die er zijn omdat het je ervan weerhoudt om alles uit je potentieel te halen. Ik zal je laten zien dat een kwartiertje per dag de magische factor kan zijn die waarmee je je dromen waarmaakt.

15 minuten is ongeveer 1% van de 24 uur van een dag. Dat klinkt niet veel, maar als je deze 1% na verloop van tijd bij elkaar optelt kan dit een groot verschil maken. Er zijn zeker veel dingen die je thuis, op kantoor, in de sportschool of in de bibliotheek zou hebben gedaan als je niet "te druk" was geweest, toch? Deze 1% is de perfecte gelegenheid om je aan belangrijke dingen te wijden. Voorwaarde is dat je deze 900 seconden dagelijks met een belangrijk ingrediënt kruidt: bestendigheid.

Iedereen weet hoe belangrijk het is om actief te zijn, gezond te eten, voor voldoende slaap te zorgen, regelmatig te lezen of relaties te onderhouden. En toch hoor je mensen vaak zeggen: "Ik heb hier geen tijd voor, ik heb het te druk". Ik ben me er terdege van bewust dat je veel aan je hoofd hebt, maar kan je echt niet 15 minuten vrij maken?

Hoewel de media je misschien anders willen vertellen, maakt een enkele training je niet fit, je wordt niet slank van een keertje gezond eten en een dik boek lezen maakt je niet gelijk slim. Maar alle beetjes helpen.  Als je 1% van je tijd consequent en constructief inzet kan dit op de lange termijn tot grote dingen leiden.

1% om je leven te veranderen

In de afgelopen 20 jaar heb ik ook veel drukke periodes gehad. Ik heb meestal niet 60 minuten aan een stuk vrije tijd tot mijn beschikking of tijd voor langere pauzes. Maar ik ben er altijd in geslaagd om 1% tijd vrij te maken en te investeren om aan mezelf te werken. In de loop van 20 jaar heeft deze kleine tijdsbesteding me zeer veel opgebracht. Ben je nog niet overtuigd? Misschien helpen deze voorbeelden je.

Als je elke dag een kwartiertje leest haal je zelfs als je langzaam leest elke avond vijf pagina's. In een werkweek zijn dat 25 pagina's. Over twee maanden heb je een boek van 200 pagina's uit, en in een jaar lees je op deze manier ongeveer zes boeken. Mijn advies: lees enkele boeken over tijdsmanagement of financiën om op deze gebieden beter te worden! Nuttige kennis die je verder ontwikkelt in 1% van je tijd.

1% is elke dag een kwartiertje

In 15 minuten kan je ook een intensieve krachttraining of 3 tabata's doen.  Vier keer per week is opgeteld een uurtje training dat je vrijwel uit het niets tevoorschijn tovert. Het lijkt weinig, maar 52 uur training en een aantal boeken per jaar zijn zeker beter dan niets. Als je consequent blijft heb je in vier jaar tijd 24 boeken gelezen (mogelijk meer dan veel studenten halen) en meer dan 200 uur getraind. En dit alles door een kwartiertje per dag!

Naast ontwikkeling en trainen kan je de 1% ook investeren in je voeding of het stellen van doelen. Als je de 15 minuten gebruikt om vooraf gezonde maaltijden te bereiden, bespaar je niet alleen tijd en geld, maar je zorgt er ook voor dat je eet wat echt goed voor je is. En je bespaart ook nog eens 15 minuten in de rij bij de snackbar!

Waarom investeer je de 1% niet om je toekomst te plannen en jezelf motiverende doelen te stellen? Als je 15 minuten gebruikt om de komende dag, week of zelfs een jaar te plannen, handel je pro-actief en zet je de koers uit voor resultaat en succes. Gebruik het kwartier om je doelen op te schrijven of een lijst te maken van de mensen en dingen in je leven waar je dankbaar voor bent. Ik ben er zeker van dat je veel tijd nodig hebt om te bedenken wat je dit weekend gaat doen. Dus waarom ga je dan niet een stap verder?

Continuïteit maakt het verschil

Ik weet dat je veel te doen hebt. Ik weet dat het moeite kost om jezelf ertoe te zetten en dat het begin altijd het moeilijkste is. Maar het is een gewoonte die echt de moeite waard is om aan te nemen. En het beste is dat je direct kunt starten. Zodra je eraan gewend bent, wil je het gegarandeerd niet meer missen. Als je de juiste dingen voor je lichaam en geest doet, voelt het gewoon goed en krijg je de kracht en het vertrouwen om de lat hoger te leggen en in de toekomst grotere uitdagingen aan te gaan. Zodra je er een gewoonte van maakt om elke dag 1% van je tijd bewust aan jouw succes te wijden, zal je al snel merken dat de tijd die je winstgevend kunt gebruiken als bij toverslag toeneemt.

En stel je eens voor wat je met 2% zou kunnen bereiken! Als 15 minuten al zo veel betekenen, dan zullen 30 minuten nog veel meer doen. Deze 1% is een sneeuwbal die uitgroeit tot een lawine. Krijg hem aan het rollen, en het is slechts een kwestie van tijd voordat deze onstuitbaar is!

Wil je meer tips krijgen om je te helpen naar een betere levensstijl? 

Vul dan snel onderstaand contactformulier in: 

 • * velden zijn verplicht.

 • Zoals het klokje thuis tikt...

  Zoals het klokje thuis tikt...

  Als je mensen vraagt waarom ze hun sportieve ambities liever binnen hun eigen vier muren uitleven dan in een Fit & Health Club, hoor ...

  Lees meer
 • Wat kan je met 1% bereiken

  Wat kan je met 1% bereiken

  Het woordje "druk" is een van de gevaarlijkste woorden die er zijn omdat het je ervan weerhoudt om alles uit je potentieel te h...

  Lees meer
Meer nieuws

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.